I nr 14 av tidningen Ridsport fanns en artikel med ovanstående rubrik. I denna artikel skrevs om de förtydliganden (ändringar i anvisningarna i TR) som dressyrdomare förväntas följa.

Ändringarna i sig verkar bra MEN problemet blir nog det faktum att ”man kan inte bedöma sådant man inte lärt sig uppfatta!” För ändringarna är nämligen inga nyheter utan det handlar om att faktiskt döma enligt TR! Det faktum att man nu anser sig tvungna att förtydliga det hela tyder på att det kanske inte döms enligt TR idag. Eller?

En av förtydliganden är ”när domaren kan uppfatta (min fetstil/understrykning) att kontakten är för stark och hänger på bettet skall det ge en poängs avdrag per rörelse”. Här finns helt uppenbart briser i domarnas utbildning eftersom ryttare tillåts rida med hårt åtdragna nosgrimmor – är kontakten inte ”för stark” behövs knappast sådana! Att rida helt utan nosgrimma borde vara tillåtet och krav på minst 2 fingrar på höjden under nosgrimman borde vara självklart! Detta skulle leda till en självsanering bland ritterna eftersom de hästar som upplever ett obehag i munnen skulle kunna gapa och därmed tydligt synas! Det finns hur många exempel som helst på ekipage där stången ligger parallellt (eller i det närmaste) med marken. Enbart det borde resultera i ovanstående poängavdrag per rörelse eftersom det tyder på antingen felaktigt anpassad utrustning och/eller för stark kontakt!

En annan sak som fått flera anmärkningar är skritten t.ex ”skritt som saknar klar fyrtakt kan inte få mer än 5 poäng, är den oregelbunden blir det max 4 poäng. För en helt samsidig, lateral rörelse blir det max 3 poäng. Passgång är inte önskvärt.” Sista meningen är lite oklar. Vad menas? En helt samsidig, lateral rörelse ÄR passgång. Menar man att passgång skall ge 3 poäng? Varför inte skriva det rakt av?

Personligen tycker jag att om skritten blir passartad har träningen misslyckats. Man borde då inte kunna vinna en klass (vilket jag såg sist jag var på tävling – en häst som gick hela skrittprogrammet i oren skritt vann en medelsvår klass).

”Om dressyrhästen går och gapar skall det ge 1-2 poängs avdrag varje gång domaren observerar det” – även detta går tillbaka till vad SER domarna?

I samma nr av Ridsport skrev även dressyrens krönikör Wiveca Schenholm om dessa ändringar i dressyrbedömningarna. Hennes slutkommentar var ”Sporten går framåt och framför allt dressyraveln. Lätta, känsliga, högställda hästar kräver ridning med ’insidan’. Bort från kraftig inverkan och kontroll till samspel och lyhördhet. Dressyr är och skall vara ’concour d´elegance” – njutbar för alla inblandade.”

Jag håller helt med i hennes inlägg, MEN, frågan är om det i dagsläget mest är floskler och ordbajseri? För kan man t.ex höja Anky till skyarna (vilket WS gjort) ser vi helt uppenbart helt olika saker! Och frågan är verkligen om HÄSTEN tycker den typen av ridning (som Anky, Patrik K mfl av nuvarande ”toppryttare” representerar) är ”njutbar”??? Tillåt mig tvivla!

Vad som skulle behövas inom dressyrsporten är istället införande av regler liknande Philippe Karls förslag (för något år sedan) t.ex bort med hårt åtdragna nosgrimmor, tillåta (premiera) träns vid högre dressyrklasser, förbud mot användande av hjälptyglar även vid träning osv. Regler som i all sin enkelhet skulle ”avslöja” en del av den (för hästen) ”dåliga” ridning som idag premieras på tävlingsbanorna. Fick den ridningen inte ”betalt” på tävling skulle den snabbt förpassas till sopkorgen av sportens utövare.

Utbildning (värd namnet) av dressyrdomare när det gäller hästens rörelsemekanik vore också väl spenderad tid/pengar. För som sagt, det man inte lärt sig se, kan man inte heller bedöma! Då kanske de fina orden lösgjordhet, balans, lyhördhet m m faktiskt bli något med substans och inte bara floskler….