OBS! Läs föregående inlägg först…

Tänkte här ta REGALOs pågående rehabilitering som ett exempel på hur svårt (och tidskrävande) rehabilitering av en häst kan vara.

Regalo som för drygt 2 år sedan fick en spark på höger framknä har veterinärundersökts upprepade gånger (utan att egentligen hitta någon konkret orsak till hans orenhet i gången), det har gjorts upprepade försök (och med olika infallsvinklar) till att träna upp honom – hittills utan att få bort orenheten….

Jag har nu haft honom sedan sent i november 2010. Under hela vintern jobbades han från marken via longering och annat markarbete. Jag hann t.o.m sitta på honom några gånger o skrittjobba honom. Det hela såg ganska lovande ut men en viss orenhet märktes till och från i trav…

Sent i våras tog jag därför hem en equiterapeut som gick igenom honom för att se om vi kunde hitta VAR problem(en) satt. Och det i sin tur satt igång en rejäl process!

Han hade (visade det sig) REJÄLA kompensatioriska problem i kroppen… Låst rygg och bäcken, roterad bog – detta var bara några av de saker som equiterapeuten upptäckte!Hästen formligen “kollapsade” efter behandlingarna. Hela “muskel o strukturella försvaret” kraschade! Efter några dagars “kollaps” så verkade han bli bättre men veckorna gick och jag märkte att han blev successivt sämre – den tidigare bara vid vissa tillfällen märkbara orenheten blev mera frekvent förekommande.

Vi ytterligare en equiterapeutbehandling så upptäcktes en rejäl inflammation kring bogleden som efter en kort provocering resulterade i (minst) 2-gradig hälta i trav! Det blev laserbehandling och veterinär behandling (metacam o tuppkam) under dryga 3 veckor. Efter sista tuppkamsbehandlingen var han dock inte nämvärt bättre utan jag tyckte däremot han blev allt sämre… Just då kändes prognosen inget vidare…. Jag funderade starkt på vilka alternativ som fanns.

Inflammationen i bogen verkade ha hävts men något gjorde att han fortfarande var halt!? Frågan var vad??? Eftersom jag är utbildad hästmassör själv så gick jag igenom honom återigen (har gjort det tidigare utan att ha hittat några anmärkningsvärda reaktioner). Jag upptäckte då att han fått en punkt högre upp längs bogbladets framkant (och senare även in under bogkanten) där han reagerade kraftigt! Jag började köra massagebehandling intensivt (varannan dag) under någon vecka och kunde till min stora glädje se att det verkade ge effekt. Han går fortfarande bara i hagen o skrotar men ser nu ren ut i trav. Skall börja jobba honom igen för att se om vi hittat “hönan” dvs det som varit grundproblemet – kanske inte ursprungsproblemet (vilket antagligen var sparken på knäet) men ett av de sekundära kompensatoriska problemen….

Att rehabilitera en häst kan vara som att “skala en lök” – kommer man till rätta med ett problem så kommer något annat upp till ytan….

Bara tiden kan utvisa om vi har kommit till rätta med Regalo´s problem… Håll tummarna!

ps. trots att han inte rids så “lever han livet som häst” – idag så hade han rullat i leran efter regnet så jag hade en helt “svart” häst istället för en vit….